Som om muren aldrig föll

Jag fascineras av gränser, och vad de gör med människor och samhällen. Med det inte sagt att jag tycker om dem. Även snart tre årtionden efter Berlinmurens fall, består vissa skillnader, som om muren nästan fanns kvar.

Jag har bott i Berlin i åtta år och att åka fram och tillbaka genom olika stadsdelar här gör i princip ingen skillnad. Den gamla klassikern att man kunde avgöra på trafikljusens utseende om man befann sig i öst eller väst, förringades naturligtvis med tanke på hur nedgånget öst var. Sedan länge har Östberlins gamla ”Ampelmann” blivit standard i även Västberlin. Han har kallats ”det bästa som någonsin kom ur DDR”, vilket ändå får sägas är en sanning med modifikation. Hur sammanvävd staden än har blivit, kan man fortfarande se gränsen från rymden, i form av att energilampor är mycket mer utbrett i väst än i öst.

Berlin at night

Nu är skillnaden naturligtvis löjlig i magnitud om man jämför med den välkända satellitbilden på Koreahalvön som jag beskrev i min rapport från mitt besök Nordkorea. Och även om skillnaden på så sätt är minimal i Berlin, så har fortfarande avtrycken av decennier av kommunistdiktatur varit nog så svåra att städa bort. Dels finns det naturligtvis kvar faktiskt fysiska avtryck som gränsen, järnridån, satte, i form av något som man idag ibland kallas ”das grüne Band”. Stängslena med sitt minbelagda sandfält och sina vakttorn har raderats bort och givits plats åt ett blommande ekosystem som vittnar om att gränser som människor drar upp i sina tankar och på sina kartor faktiskt betyder något för planeten också.

Fotograf Klaus Leidorf.

Men dels finns gränsen naturligtvis kvar socioekonomiskt och politiskt. 2009, alltså tjugo år efter murens fall, var andelen giftermål mellan öst- och västtyskar blygsamma 1,9 % (nedladdningsbar rapport för den superintresserade). Där krymper visserligen skillnaden, men liknande avvikande tendenser kan vi fortfarande tysligt se på ekonomiska och politiska kartor. Undertill visas en karta med de största tyska firmorna och deras placering av huvudkontor. Nu är den måhända inte helt rättvis då ett bolag i teorin kan ha sitt huvudkontor på ett ställe och sin huvudsakliga verksamhet på ett annat, men den framför ändå en välkänd sanning: väst är mer rikt än öst. Men mycket mer, och långt senare?

yrbpt-2

Här är en karta över var de flesta tyskarna sympatiserade med vänstern respektive extremhögern i riksdagsvalet 2009 (Die Linke respektive NPD). Notera att förekomsten av både vänstern och extremhögern är mycket mer betonad i det gamla öst, och titta även på vänsterrösterna på Berlinkartan längst ner till höger på kartan till vänster: kan du ana den gamla muren?

Bilderna ovan visar valresultatet i Bundeswahl 2009 för vänsterpartiet Die Linke och högerextrema NPD. Färgerna till höger går från 0,4% i ljust upp till 4% i mörkt. Källa här och här.

Die Zeits onlinemagasin tar med jämna mellanrum fram interaktiva kartor som kan vara både intressanta och roliga. Här är disponibel inkomst i Tyskland 2012. Gränsen syns extremt tydligt, i detalj faktiskt.

Källa: zeit.de

Die Zeit redogör också för populariteten av namnet ”Ronny”, samma år.

Källa: zeit.de
Källa: zeit.de

Som referens postar jag också det delade Tysklands politiska gräns, ”die innerdeutsche Grenze”. Är det inte intressant och lite överraskande att så stora skillnader faktiskt fortfarande består?

Die innerdeutsche Grenze

Lämna en kommentar