Kinas superexpansion i bilder

Idag ska jag till Shanghai för en vecka. Shanghai representerar något som vi många västeuropéer ofta tänker om Kina: snabb utveckling från ett bondesamhälle till marknadsekonomisk teknologiagglomerat.

Ingen har nog missat att extremt mycket har hänt i Kina bara de senast tre decennierna. Skillnaden är av sådant slag att det inte bara märks på ”vaga” sätt som ekonomiska eller politiska strömningar, utan man kan direkt se de enorma skillnaderna genom att exempelvis jämföra Shanghais skyline år 1990 med den idag.

Shanghai 1990 och 2013

Det kanske mest intressanta med en sådan snabb och tydlig utveckling tycker jag att den är så tydligt styrd uppifrån. På grund av Kinas hierarkiska politiska system – ja, diktatur – kan de makthavande gubbarna verkställa enorma projekt liksom bara ”sådär”. Det bästa exemplet visas kanske i landets första ”Special Economic Zone”, SEZ, som de utsatte den lilla marknadsbyn Shenzhen för 1980. Helt plötsligt skulle man börja experimentera med marknadsekonomi på denna anonyma ort med 30 000 invånare. Och det skulle gå fort. På tjugo år hade befolkningen skjutit i höjden och nått ofattbara sju miljoner, och idag bor där över 10 miljoner. Eller 18 miljoner om man räknar med hela det omgivande metropolområdet. Snacka om att mena allvar med att vilja expandera och locka investerare. Shenzhen är idag ett viktigt finanscentrum tätt intill Hongkong.

shenzhen-utveckling
Shenzhen 1980 och 2015. Foto ovan: Leroy W. Demery Jr. Bild högst upp på sidan även det Shenzhen.

Jämfört med Shenzhen bleknar Shanghais demografiska utveckling. De har bara gått från 6,2 miljoner 1953 till 24,2 miljoner 2015, alltså en blygsam fyrdubbling på 62 år. Svagt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s