Gick mänskligheten bananas under 2016?

Så här precis innan nyår är det många som rannsakar det gångna året. På sociala medier är det tydligt att 2016 anses ha varit ett utomordentligt dåligt år. Alla utom Leonardo DiCaprio tros vara av den åsikten. Roliga videor med människor som ”failar” ges titeln ”så här var 2016 för mig”. Okej, vi fattar, ett kanske ovanligt stort antal världsstjärnor gick bort, Trump vann presidentvalet och Storbritannien valde att lämna EU. En känsla har infunnit sig att samhällsopinionen ”gått bananas” och förändrats i grunden under 2016. Men har den nödvändigtvis det?

Jag fokuserar på just Trump och Brexit, två händelser som upplevs ha skakat om den liberala världe rejält. Det är inte svårt att se varför. Både Brexit och Trump kom som en total överraskning för många, inklusive för mig. I sin förvåning är det också lätt att bli besviken över hur opinionen verkligen ser ut, att den verkligen är så ful i vår upplysta tidsålder. Anledningarna till Brexit och till Trumps valseger har naturligtvis redan analyserats av människor som är långt mycket smartare och bättre informerade än jag, och säkert står många robusta svar att finna. Men jag kan ändå inte hjälpa att känna att det till större grad är ett antal statistiska fluktuationer som gett oss det 2017 vi går in i, än stora ändringar i opinionen. Naturligtvis har opinionen rört sig åt olika håll det senaste decenniet; nationalistiska partiers framfart i hela Europa exempelvis kan inte vara en slump. Någonting har hänt. Men de enskilda händelserna Trump och Brexit tror jag kan vara en stor del otur, sett ur ett mer liberalt perspektiv.

Hatar britterna EU nu?
Opinionen för Brexit svängde upp och ner varenda dag innan valet, inom en väldigt tajt marginal kring 50%-gränsen, och landade på 51,89% på valdagen. Att det råkade bli ett ja till utträde just den dagen folk röstade, kan ha varit mer otur än talande för en generell opinion. Röstdeltagandet var också skrämmande lågt (72,21%), det får man inte glömma bort. Och hade man haft folkomröstningar och applicerat absolut majoritet kring andra viktiga beslut, då hade världen snart sett väldigt annorlunda ut, tror jag. Eftersom vi inte har folkomröstningar om dödsstraff och invandring, känns vi lite mer progressiva än vad vi förmodligen annars hade varit. EU är en extremt komplicerad sak, och en anledning till att man har representativ demokrati är för att gemene man ska slippa sätta sig in i alltför komplicerade saker. Man kan i alla fall konstatera att även om konsekvensen av omröstningen är binär – antingen Brexit eller Bremain – så är verkligheten inte så svartvit och att detta blev utfallet måste inte tyda på att något stort har hänt i opinionen 2016.

Älskar amerikanserna Trump nu?

Snacket om att opinionsundersökningar inte fungerar för att utfallet blir ”fel” saknar statistisk förståelse: ibland händer osannolika saker!

När var senast USA hade tre demokratiska presidentmandat på raken? Nej just det, det är dags för en republikan. Den enskilt mest avgörande faktorn för amerikanska väljare kring presidentvalet är kandidatens partitillhörighet. Jag tycker också att Trump är skrämmande, inkompetent, oviss och potentiellt farlig. Jag blev också förvånad över att han faktiskt vann, men ibland händer osannolika saker. Det är därför de är just osannolika, och inte omöjliga. The New York Times gav Clinton 85% chans att vinna så sent som på valdagen. Det är ju mycket, och hon borde ha vunnit, men det betyder såklart också att Trump borde ha vunnit till 15%. Hade vi gjort om valet hundra gånger hade alltså Trump vunnit 15 gånger om The New York Times gjort en träffande analys, ett inte helt oansenligt antal ändå. Snacket om att opinionsundersökningar inte fungerar för att utfallet blir ”fel” saknar statistisk förståelse: ibland händer osannolika saker!* Det hade varit ett mirakel om de aldrig inträffade, i synnerhet något som ändå har 15% sannolikhet. Och glöm inte att vi kommer se en demokrat i Vita Huset om några år igen!

Var 2016 verkligen ett dåligt år?
Att stora saker med enorma konsekvenser hände under 2016 går inte att förneka. Dock kan man vara snällare när man dömer ut hela mänskligheten. Binära resultat slumpade sig dåligt och det värsta misstaget tror jag var att Trump lyckades bli republikanernas kandidat (hur fan gick det till egentligen?). Att amerikanerna valde Trump tyder för mig mer på att de helt enkelt ibland väljer en republikan, än på att de älskar allt med Trump. Och bara för att britterna röstade som de gjorde kring EU, betyder det inte att något drastiskt egentligen hände i opinionen under 2016. Det är i alla fall en teori. Jag avslutar med att påminna om att det faktiskt också hände mycket bra under 2016.


Fotnot
*) Sedan kan det naturligtvis vara så att opinionsundersökningarna har strukturella fel i sig ändå. Men det måste absolut inte vara så.

2 reaktioner till “Gick mänskligheten bananas under 2016?”

  1. När något går mot människors förväntningar blir de besvikna och stressade. Året 2016 har utvecklingen gått åt ett håll som många inte gillar, därför ser de det som ett dåligt år. Framtiden får uppvisa.

    Gilla

    1. Ja, det har du rätt i. Det enda man kan göra nu är att hoppas på att Trump blir en bra president. Kanske gör han bäst i att lämna utrikespolitiken åt mer insatta och erfarna personer. Säga vad man vill, men spännande blir det!

      Gilla

Lämna en kommentar