Invandring och tuggummibollar

På senare tid har en gammal video från en föreläsning om invandring florerat runt på sociala medier. Det är en gammal video som åter gjort succé, förmodligen på grund av Donald Trumps presidentvalskampanj. I videon pratar journalisten Roy Beck på Roslingvis om invandring, där han låter en miljon människor representera en tuggummiboll för att göra numrena överskådliga. Låt oss gå igenom videons innehåll och försöka balansera den lite.

Roy Beck leder den invandringskritiska gruppen NumbersUSA. Han har hållt liknande föreläsningar även innan denna video, som är minst sex år gammal och heter ”World Poverty, Immigration & Gumballs”. En video med föreläsningen i helhet hittar jag tyvärr inte, så jag måste utgå ifrån videons knappa sju minuter. Budskapet med videoklippet är att invandring inte kommer lösa världens fattigdom. Genom sitt användande av tuggummibollarna visar Beck att fattigdomen fortsätter öka trots att USA tar emot många invandrare. Jag har inte gått igenom Becks källor var och en, men jag utgår ifrån att han själv har sett till att de stämmer, även om jag ställer mig tveksam till att den fattiga befolkningen varje år växer med 80 miljoner människor. Tittar man på en random video med Hans Rosling, får man i alla fall intrycket av att fattigdomen ganska drastiskt minskar idag. Men låt oss utgå ifrån att alla hans fakta stämmer. Hans argumentation går ut på att USA tar emot en miljon fattiga invandrare varje år, vilket är som en droppe i havet om man räknar samman världens alla drygt tre miljarder fattiga. Dessutom adderas som sagt 80 miljoner fattiga varje år enligt Beck, så även om USA skulle ta in två, eller rentav fyra eller fem miljoner fattiga invandrare om året, skulle det inte kunna hindra att fattigdomen fortsatte öka.   Jag har följande kommentarer till hans föredrag i videoklippet:

  • Det är sant att invandring inte kommer att utrota fattigdomen. Trodde någon det? Jag förstår inte varför detta skulle vara banbrytande på något sätt. Invandring är i första hand en lösning för just de enskilda utsatta individerna. Roy Beck inleder med att säga att det finns människor som påpekar att massinvandring kan hjälpa till att lösa världens fattigdom, och att de har fel. Men det är skillnad på att hjälpa till att lösa något, och att fullständigt lösa något. Självklart har man hjälpt lösa fattigdomen om man så bara låter en enda fattig människa utvandra och fly fattigdom.
  • Detta betyder dock inte att invandring inte gör någonting för någon alls, vilket Beck tycks antyda. En miljon människor är fortfarande en miljon människor, oavsett om det så finns hundra miljarders triljoner andra fattiga människor. Att peka på att invandring är onödigt för att det inte hjälper alla, är som att säga att vi kan strunta i all politik överhuvudtaget som inte direkt löser alla befintliga problem. Som jag nämnde, inleder Beck med att säga att invandring inte hjälper till att minska fattigdomen, men hela videoklippet handlar istället om att den inte löser fattigdomen i sin helhet.
  • Hela argumentationen bygger på en statisk analys. Men verkligheten är inte statisk. Föredraget utgår ifrån ”ceteris paribus”, dvs. ”allt annat lika”. Om folk kommer till USA och världsfattigdomen fortsätter öka, ja då har fattigdomen totalt sett ökat – ceteris paribus. Men det kan vara så att invandring också leder till andra effekter, antingen direkt eller vid ett senare skede. En människa som flyttar ifrån ett fattigt land upphör inte existera, utan kan fortfarande komma tillbaka med större ekonomisk kapacitet, eller skicka pengar. I det sistnämnda fallet blir invandringen en indirekt ”hjälp på plats”. Faktiskt är de privata bidragen från utvandrade människor flera gånger större än västvärldens samlade bistånd, (källa här och här). Man kan diskutera och fundera över om dessa effekter är av betydande vikt eller inte, men det blir väldigt förenklat att inte nämna några som helst dynamiska aspekter. Även faktumet att många fattiga länder utvecklas ekonomiskt med tiden lämnas därhän, som om världen stod stilla och hela tiden fick 80 miljoner nya fattiga varje år i all oändlighet.

Som så många andra ekonomiska frågor blir det filosofi av alltihopa

Föreläsningen hade varit intressantare om den hade behandlat frågan om en tradeoff mellan att ta emot invandrare å ena sidan, och att hjälpa dem på plats, å andra sidan. Först måste man fråga sig vad målet är. Om målet är att hjälpa folk ur fattigdom, krig och annat elände, så kan man tänka sig en tradeoff mellan kvaliteten på hjälpen och antalet personer som kan hjälpas. Beroende på vilken ”hjälp” som erbjuds, kan man vidare tänka sig att det kortsiktigt är enormt mycket dyrare att ta emot människor genom migration, per capita, och att detta dessutom inte låter sig göras i lika stor mängd. Det ena utesluter visserligen inte det andra, men varje krona lagd på invandring är en krona som inte kommer läggas på exempelvis flyktingläger. Som så många andra ekonomiska frågor blir det filosofi av alltihopa: är det moraliskt försvarbart att t.ex. hjälpa flyktingar som tagit sig ända hit, om man med samma medel kan hjälpa fler personer i flyktingläger (som sagt, med dynamiska effekter också i åtanke)? Vad spelar antalet människor för roll, och hur väger man antalet hjälpta mot kvaliteten av hjälp? Signalpolitiken av invandring blir naturligtvis också viktigt i en värld som inte är statisk. Intressanta och viktiga frågor, men visst kommer Roy Beck lite väl enkelt undan när han kategoriskt avvisar invandringens legitimitet helt och hållet bara för att världens fattigdom inte utrotas genom den? Dessutom kan man givetvis diskutera vilket ansvar västvärlden har för den misär många människor i fattiga delar av jorden lever i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s