Roligt, intressant, viktigt. Tre videor.

Vi människor behöver med jämna mellanrum se stimulerande videor som får oss att röra oss framåt. Ibland ska de vara korta och roliga, ibland ska de vara långa och gripande. Jag tipsar om tre vitt skilda videor: en kort och lite rolig/klurig, en intressant presentation som gränsar till ”rant”, och en extremt nördig men viktig lektion av en gubbe.

  1. ”Paper towns” är små orter som kartförlag ritat in på sina kartor, fastän de inte existerade. Varför i allsin dar gjorde man det? Och hur kom det sig att dessa icke-existerande småorter i vissa fall blev till orter trots allt? Svaret är lika klurigt som roligt, och jag är glad att John Green berättade om det i ett Ted-talk. Genialisk presentation!
  1. ”The problem with eyewitness testimony”: ännu ett Ted-talk, som denna gången handlar om ögonvittnen. Enligt rättspsykolog Scott Fraser är ögonvittnen bland det viktigaste inom brottsmål, trots att de egentligen borde anses vara bland det minst viktiga, sett till sin låga trovärdighet. Folk kommer helt enkelt ihåg fel. Han tar ett intressant exempel om 9/11: att de flesta amerikaner (och troligen världsmedborgare sammantaget) har ett tydligt minne av att bevittna det andra flygplanet flyga in i World Trade Center i livesändning på TV. Men detta kan inte ha hänt, menar Fraser, eftersom detta inte visades förrän mer än 24 timmar efteråt. Ironiskt nog har Fraser själv fel i detta: TV sände visst live världen över när det andra tornet träffades av ett flygplan. Antingen har hans forskning om felaktiga minnen lett honom till en överskattning av dess frekvens, eller också kommer han bara ihåg fel i just detta faktum. I verkligheten kan det första flygplanet inte setts flyga in i WTC på live-TV, däremot det andra (källa här och här). Men alldeles oavsett detta misstag, är hans presentation helt klart sevärd.
  1. Den sista videon bär den extremt pretentiösa, ja rentav larviga titeln ”The most important video you’ll ever see!” Detta till trots är det faktiskt en video som jag tycker många bör se, även om det kanske låter som det mest plågsamma och tråkiga en människa kan utsätta sig för: en gammal gubbe  pratar aritmetik i en dryg timme (dryg i dubbel bemärkelse då alltså). Den gamla gubben är fysikprofessor Al Bartlett, och faktiskt tar han upp en viktig sak, nämligen många människors okunnighet kring vad exponentiell ökning innebär. Om något exempelvis växer med 2 % per år, hur lång tid tar det tills detta något fördubblats? Två år? Hundra år? Femtio år? Bartlett lär ut en enkel tankeregel: 70 dividerat på antalet procent är antalet tidsenheter det tar för en fördubbling. Så i fallet 2 % är svaret 70/2=35 år.* Ungefär. Och varför är detta viktigt? Bartletts lägger fokus på överbefolkning (som jag för övrigt skrivit om tidigare), och att människor inte inser hur snabbt en exponentiell ökning kan gå. Om man fyller en ask kl 12:00 med bakterier som fördubblar sig varje minut, och asken är fylld kl 13:00, när är asken då halvfull? Magkänslan kanske säger 12:30, men när man tänker efter är det enkelt att förstå att den är halvfull kl 12:59, alltså bara en minut innan den är helt full. Med detta i åtanke kan en ökning av något, exempelvis befolkning, tyckas oproblematisk tills den plötsligt blir helt överväldigande, och tills det är alldeles för sent att göra någonting åt saken. En viktig iakttagelse, alldeles oavsett vad man pratar om! Denna lektion innehåller många intressanta (och inte minst extremt nördiga) aspekter: helt enkelt en oförglömligt rafflande video, med tillhörande VHS-kvalitet!

Fotnot
*) För att få fram tiden för fördubbling logaritmerar man mot potensen x och löser därför logaritmen av 2 (ca 0,7) och multiplicerar den med hundra för att få ut antalet procent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s