Harris och AI: ett spännande möte

Vad får man om man tar en av vår tids mest briljanta tänkare, och låter honom prata om en av vår tids mest spännande och skrämmande ämnen? Man får ett TED-Talk av Sam Harris om artificiell intelligens och dess risker.

Neurovetaren Sam Harris visar en än gång på sin bredd när han väljer att fördjupa sig i ännu ett viktigt och intressant ämne. Efter att ha lagt ner många år på att kritisera religion och dogmatism, har han skrivit böcker om bland annat vetenskapens roll inom moralfilosofin, fri vilja och meditation. Nu arbetar han med en bok om artificiell intelligens. Harris har länge, genom sin podcast och sin blogg, uttalat en utmattning inför att prata om religiös terrorism, eftersom det är saker som man i ett bättre samhälle egentligen inte skulle behöva prata om (det ”borde” inte finnas). Det är förstås ett viktigt ämne, men jag kan känna att den religionskritiska skepticismen tenderar att bli lite ointressant och förutsägbar då den ofta lägger ner oproportionerligt med tid på något som kan tyckas vara självklarheter. Bilden undertill förklarar på ett träffande sätt.

crhb-5tvmaaauyf

Nu kan man givetvis invända att majoriteten av mänskligheten ändå tror på religiösa dogmer, och att religiös fundamentalism är ett mycket utbrett fenomen i USA, och (såklart) i Mellanöstern. Ändå är det skönt att se Harris gå vidare med ett ämne som faktiskt kan visa sig vara minst lika viktigt som vår inställning till vetenskap och dogmer. Hans TED-Talk är tämligen grundläggande, och jag antar att den kan ses som en introduktion till ämnet AI och till hans kommande bok. Det ska bli intressant att se vad han levererar i boken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s